LAVENDELOLIE: Het gebruik van lavendel tijdens de zwangerschap

De heilzame werking van lavendelolie kan van waardevolle betekenis zijn voor, tijdens en na de zwangerschap. Lavendelolie behoort tot de etherische oliën, welke een goede ondersteuning bieden bij zwangerschap en helpen om ongemakken als misselijkheid, rugpijn en opgezette enkels zo beperkt mogelijk te houden. Enkele voorbeelden van de toepassing van lavendelolie bij ongemakken gedurende zwangerschap:

 • Door een veranderende hormoonspiegel gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap kan misselijkheid optreden. 2 Druppels pepermuntolie en 2 druppels lavendelolie op een doekje inhaleren, brengt verlichting van de klachten. Tevens kan bij misselijkheid een warm kompres met lavendel op de maagstreek uitkomst bieden;
 • Massage is een uitstekende methode om tijdens de zwangerschap pijn te verzachten en spieren soepel en sterk te maken. Bij rugpijn kan met lavendelolie gemasseerd worden. Tijdens weeën kan het inwrijven van de onderrug en buik met lavendelolie opgelost in jojoba olie (10 druppels in 50 milliliter) verlichting bieden;
 • Om zwangerschapsstriemen te voorkomen is het goed om vanaf de 5e maand van de zwangerschap elke dag de buik en heupen te masseren met lavendelolie toegevoegd aan basis massageolie;
 • Voor de aanstaande moeder vormen aromatische baden een van de beste methoden om te ontspannen. Voor een rustgevend bad kan lavendel worden gebruikt. Daarnaast helpt het baden met lavendelolie (6 druppels per bad) in de laatste week van de zwangerschap eveneens bij het voorbereiden van de baarmoeder op de zware taak van het baren;
 • Enkele druppels lavendel in koud water geven een verfrissend mengsel, waarmee het gezicht van de barende moeder tijdens de bevalling gedept kan worden.

Omdat Lavendel een licht menstruatiebevorderend middel is, kan het de maandelijkse bloedingen oproepen of stimuleren. Lavendel moet gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap worden vermeden. Lavendelolie is veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er allergisch voor zijn. 

 

 

Massages

Massage is een uitstekend middel om de pijn te verlichten en de spieren te versterken. Tijdens de eerste vier maanden slechts licht masseren. Vanaf de zesde maand kan met name de rug wat steviger gemasseerd worden. Het groeiende kind reageert heel vaak op de massage, levendige kinderen worden een poosje rustig. Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap werden gemasseerd zijn vaak zeer tevreden als ze geboren worden.

Zwangerschapsstrepen

Om deze te voorkomen is het goed om vanaf de vijfde maand elke dag de buik en heupen te masseren met een neutrale olie (2 à 3 %), bijvoorbeeld Neroli (vanwege zijn effect op de groeiende huidlaag) of Mandarijn. (De etherische olie altijd mengen in een basis massageolie en nooit rechtstreeks op de huid aanbrengen!, ik gebruik altijd basis olie met 2% etherische olie.)

Opgezette benen of enkels

Masseer de benen met Geranium- of Rozemarijnolie in lange streken vanuit de enkels naar boven. 

Voetmassage

Omdat zich op de voeten vele voetreflexzones bevinden, zijn er bepaalde delen van de voet die niet gemasseerd mogen worden, derhalve laat ik de voetmassage achterwege, ik streel alleen heel licht even de voeten om ze wat op te warmen. 
"In principe kan iedereen een voetmassage laten uitvoeren. Enkel bij zwangerschap is het oppassen geblazen. Een deskundige weet welke plaatsen op de enkel en de zool dienen vermeden te worden." bronvermelding: femistyle.be  

13 Zwangerschaps massage:

Deze massage is speciaal voor zwangere vrouwen met de specifieke klachten die optreden bij een zwangerschap: rugklachten en benen die erg zwaar aanvoelen, voeten die opzetten, heupen en billen etc. Deze massage geef  ik vanaf 3 maanden zwangerschap.

Als je op je buik ligt, maak ik gebruik van een zwangerschapskussen, waarin je buik komt te liggen waardoor deze een ondersteuning heeft en je niet op je buik ligt.  Ik masseer met een neutrale Chemodel massageolie.

Als je buik zwaarder wordt, ongeveer na 6 maanden, geef ik op de massagetafel, waar je op je zij kunt liggen zodat er geen druk op de buik komt. Ik gebruik een zwangerschapskussen en je wordt geheel afgedekt. De massage start met aan een zijde de rug en schouders, vervolgens de onderrug/heup/bil en heel licht de buik. Hierna masseer ik licht het onderbeen, bovenbeen en heup en ik eindig met de voet. Dan draai je je heel rustig om en doe hetzelfde aan deze zijde. duur 45 minuten, kosten €27,50.

Opmerkingen bij een zwangerschapsmassage: ik masseer langzaam en alleen met vlakke hand (weinig druk) en je kunt alle tijd nemen voor de massage, we passen ons aan jouw aan: neem rustig de tijd. Ik geef je ook wat tips m.b.t. ontspanning en voor vlakbij de bevalling: ik geef enkele massage tips hoe je partner jouw kunt helpen hierbij.

Na de zwangerschap is een massage ook erg prettig! je lichaam geeft zelf aan wanneer dit kan.

Zwangerschaps massage voor stellen: duur 120 min. voor 2:

Deze massage is speciaal voor zwangere vrouwen en hun partner. De massage gaat als volgt: Eerst starten wij met een ontspanningsoefening, daarna krijgt de vrouw een massage van de rug/nek/schouders, waarbij de man de grepen van mij nadoet. vervolgens krijgt de man een stevige rug/nek/schoudersmassage. Dan geef ik de vrouw een massage van de benen/heupen/bil en voet, waarbij de man weer de grepen nadoet. Wij sluiten af met een ontspanningsoefening: jullie zitten achter elkaar op de grond, ik voor jullie, en dan volgt een ademhalingoefening, waarbij aanraking ook belangrijk is. Het doel van deze massage is om in een hele ontspannen, rustige sfeer, samen nog meer met de zwangerschap bezig te zijn. Tevens leert de man enkele basis massagegrepen, die hij vervolgens thuis aan de vrouw kan geven, zowel voor, tijdens en na de zwangerschap. Je kunt deze massage volgen vanaf 3 maanden zwangerschap tot ongeveer week 37 van de zwangerschap.

Opmerking voor bij de massage:

 • neem 1 handdoek mee;
 • doe rustig aan, neem alle tijd, dat doe ik ook, plan de afspraak niet te krap in;
 • geef vooraf aan hoe de zwangerschap tot nu toe verloopt en geef aan als er complicaties of bijzonderheden zijn, alles kan van belang zijn;
 • maar geniet er vooral van om samen met je baby eens een uurtje heerlijk te ontspannen, dat kunnen jullie goed gebruiken.
 • je kunt op de massagetafel gaan liggen hoe jij wilt, als je maar gemakkelijk ligt.
 • je houdt je slip aan, je bh doe je bij voorkeur uit (bosten blijven geheel afgedekt) maar je mag ook de bandjes en bevestiging alleen losmaken, wat jij prettig vind.